Pomysł na idealnie soczyste, odchodzące od kości mięso w gęstym sosie cebulowym, z czosnkiem i marchewką.
Tak przygotowane żeberka świetnie smakują podane z kaszą, makaronem czy ziemniakami oraz przetworami z domowej spiżarni.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg. żeberek wieprzowych w pasku
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
majeranek
mąka pszenna do obtoczenia mięsa
smalec do smażenia
5 dużych cebul
5 ząbków czosnku
2 marchewki
2 listki laurowe
parę kulek czarnego pieprzu
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Żeberka w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć.
Pokroić na mniejsze porcję między kostkami, obsypać dokładnie przyprawami.
Odstawić pod przykryciem na całą noc lub na 2-3 h. do lodówki.
Żeberka oprószyć mąką, smażyć na rozgrzanym smalcu, na rumiano z obu stron.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać drobno, obrane marchewki pokroić w plasterki.
W oddzielnej głębokiej patelni, na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek i marchewkę.
Smażyć kolejne 5 min. na małym gazie co chwila mieszając.
Do patelni z cebulą dołożyć podsmażone mięso, liście laurowe i czarny pieprz, zalać wodą do jego wysokości.
Dusić na wolnym gazie około. 1,5 godz. aż mięso zacznie odchodzić od kości.
W między czasie, pod koniec duszenia wsypać natkę pietruszki i wg. smaku doprawić sos solą i pieprzem.
Komentarze