Żeberka w sosie cebulowym

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pomysł na idealnie soczyste, odchodzące od kości mięso w gęstym sosie cebulowym, z czosnkiem i marchewką.
Tak przygotowane żeberka świetnie smakują podane z kaszą, makaronem czy ziemniakami oraz przetworami z domowej spiżarni.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. żeberek wieprzowych w pasku
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
    majeranek
    mąka pszenna do obtoczenia mięsa
    smalec do smażenia
    5 dużych cebul
    5 ząbków czosnku
    2 marchewki
    2 listki laurowe
    parę kulek czarnego pieprzu
    1 łyżka masła
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Żeberka w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć.
    Pokroić na mniejsze porcję między kostkami, obsypać dokładnie przyprawami.
    Odstawić pod przykryciem na całą noc lub na 2-3 h. do lodówki.

    Żeberka oprószyć mąką, smażyć na rozgrzanym smalcu, na rumiano z obu stron.

    Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać drobno, obrane marchewki pokroić w plasterki.
    W oddzielnej głębokiej patelni, na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek i marchewkę.
    Smażyć kolejne 5 min. na małym gazie co chwila mieszając.

    Do patelni z cebulą dołożyć podsmażone mięso, liście laurowe i czarny pieprz, zalać wodą do jego wysokości.
    Dusić na wolnym gazie około. 1,5 godz. aż mięso zacznie odchodzić od kości.

    W między czasie, pod koniec duszenia wsypać natkę pietruszki i wg. smaku doprawić sos solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować