Chleb nocny z octem bez wyrabiania

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pierwszy raz skusiłam się na dodanie octu do ciasta drożdżowego na chleb. Nocne chleby już robiłam ale takie tradycyjne, ten był w smaku odrobinę bardziej kwaśny, ale za to pyszny i świeży drugiego dnia, jak świeżo wyjęty z piekarnika .Polecam serdecznie ten przepis. Wieczorem wystarczy zagnieść ciasto, rano upiec domowy chleb w zwyczajnych keksówkach/blaszkach i cieszyć się wspaniałym smakiem.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g. mąki pszennej
    350 ml ciepłej wody
    1 łyżka oleju
    7 g. suchych drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru
    1 pełna łyżka octu spirytusowego
    Dodatkowo:
    słonecznik łuskany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb nocny z octem bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do dużej miski, ( ponieważ ciasto w nocy urośnie) wlać wodę, olej oraz ocet.
    Wsypać sól, cukier oraz drożdzę.
    Ciasto zagnieść robotem lub rękoma.
    Pozostawić na noc w misce np. na parapecie.
    Rano przełożyć ciasto do keksówki lub naczynia żaroodpornego, posypać słonecznikiem, delikatnie go dociskając.
    Piec około 35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować