Sernik japoński z borówkami

3.33 (6 ocen)

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sernik bez sera sernikowego. Bardzo kremowy i zarazem puszysty. Swój kolor zawdzięcza dużej ilości żółtek. Przepyszny i bardzo podzielny.

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g. serka kremowego, śmietankowego typu philadelphia
    6 żółtek
    6 białek
    1/3 szklanki cukru
    100 g. masła 82%
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka borówki amerykańskiej

    Polewa:

    300 ml. śmietany 18%
    4 łyżki mleka

    Dodatkowo:

    masło
    bułka tarta do wysmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

3.33 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik japoński z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić pozostawić do wystudzenia.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
    Serek śmietankowy zmiksować z żółtkami, mlekiem, cukrem oraz mąką do powstania gładkiej jednolitej masy.
    Dodać ubite białka oraz borówki, delikatnie wymieszać.

    Tortownicę wysmarować masłem, wsypać bułkę tartą.

    Wlać masę sernikową.
    Piec około 60 min. w 180st.

    Masę na polewę wymieszać, wylać na sernik.

    Sernik zostawić w ciepłym piekarniku przez kolejne 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować