Tradycyjny wielkanocny żurek w moim rodzinnym domu zawsze gotowany jest na wędzonych żeberkach. Uwielbiam ten zapach i smak. Jest wyjątkowy tylko podczas świątecznego obiadu.
40 min
Składniki:
kawałek wędzonego żeberka
2 l wody
1- 1,5 szkl zakwasu na żurek
1-2 łyżeczki chrzanu
4 ziela angielskie
liście laurowe
majeranek
sól
pieprz
kawałek swojskiej kiełbasy
6 jajek
Żurek z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do odmierzonej ilości wody wkładamy żeberka, liście laurowe i ziela angielska. Gotujemy. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy zakwas. Po 10 minutach doprawiamy żurek chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem.. Z żeberek usuwamy kości a mięso z powrotem wkładamy do zupy. Rozlewamy ją do talerzy. Do każdego wkładamy po jednym jajku ugotowanym na twardo i kilka plasterków swojskiej kiełbasy.
Komentarze