Żurek z chrzanem

5 (174 ocen)

  • 40 min

Tradycyjny wielkanocny żurek w moim rodzinnym domu zawsze gotowany jest na wędzonych żeberkach. Uwielbiam ten zapach i smak. Jest wyjątkowy tylko podczas świątecznego obiadu.

  • 40 min

Składniki:

  • kawałek wędzonego żeberka
    2 l wody
    1- 1,5 szkl zakwasu na żurek
    1-2 łyżeczki chrzanu
    4 ziela angielskie
    liście laurowe
    majeranek
    sól
    pieprz
    kawałek swojskiej kiełbasy
    6 jajek
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Jajko

Żurek z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do odmierzonej ilości wody wkładamy żeberka, liście laurowe i ziela angielska. Gotujemy. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy zakwas. Po 10 minutach doprawiamy żurek chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem.. Z żeberek usuwamy kości a mięso z powrotem wkładamy do zupy. Rozlewamy ją do talerzy. Do każdego wkładamy po jednym jajku ugotowanym na twardo i kilka plasterków swojskiej kiełbasy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować