Bułki pszenne ze słonecznikiem i kminkiem

2 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Domowe jasne pieczywo z dodatkiem słonecznika i kminku.
Z chrupiącą skórka oraz miękkim, delikatnym środkiem.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20g. świeżych drożdży
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki cukru
    50 ml ciepłego ( nie gorącego) mleka
    3-4 łyżki mąki pszennej ( użyłam typ 00)
    Ciasto:
    500g. mąki pszennej ( użyłam typ 00 )
    250g. śmietany 18%
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułki

Bułki pszenne ze słonecznikiem i kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: Drożdże wkruszyć do miski, wsypać sól i cukier.
    Wlać mleko oraz wsypać mąkę.
    Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników, odstawić na 10/15 min do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto :Mąkę wsypać do miski, dodać śmietanę, żółtka oraz zaczyn.
    Wyrobić gładkie ciasto.
    Odstawić pod przykryciem na 30 min.
  • 3. Z ciasta formować okrągłe bułki, obsypać od spodu i na wierzchu słonecznikiem oraz kminkiem.
    Pozostawić na blaszce do pieczenia kolejne 10 min.
    Piec 35 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować