Żurek najczęściej kojarzy nam się z Wielkanocą. Jednak u mnie jest częściej niż raz w roku, bo bardzo nam taki żurek smakuje. Tym bardziej jeśli jest na domowym zakwasie z jajkiem i pyszną białą kiełbasą.
Składniki:
1,5 litra wody
1 mniejsza marchewka
kawałek pietruszki
kawałek selera
2 ziemniaki
liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
0,5 litra zakwasu na żur
sól, pieprz, majeranek
Na każdy talerz
1 jajko ugotowane na twardo
kilka plastrów białej kiełbasy
Żurek z jajkiem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wody włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut, aż warzywa będą al dente. Dodać ziemniaki pokrojone w średnią kostkę i gotować do miękkości. Wyjąć warzywa wlać zakwas na żur i od czasu do czasu mieszając doprowadzić do wrzenia. Włożyć w całości białą kiełbasę i na wolnym ogniu mieszając gotować około 5-10 minut. Pod koniec gotowania dodać sporą ilość majeranku i doprawić do smaku. Zdjąć z ognia, wyjąć białą kiełbasę pokroić w plastry. Na każdy talerz dodajemy jajko ugotowane na twardo przekrojone na pół i kilka plastrów kiełbasy.
Komentarze