Żurek z jajkiem i kiełbasą

4.37 (213 ocen)

Żurek najczęściej kojarzy nam się z Wielkanocą. Jednak u mnie jest częściej niż raz w roku, bo bardzo nam taki żurek smakuje. Tym bardziej jeśli jest na domowym zakwasie z jajkiem i pyszną białą kiełbasą.

Składniki:


  • 1,5 litra wody
    1 mniejsza marchewka
    kawałek pietruszki
    kawałek selera
    2 ziemniaki
    liść laurowy
    2 kulki ziela angielskiego
    0,5 litra zakwasu na żur
    sól, pieprz, majeranek
    Na każdy talerz
    1 jajko ugotowane na twardo
    kilka plastrów białej kiełbasy
Wystaw ocenę:

4.37 (213 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek z jajkiem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wody włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut, aż warzywa będą al dente. Dodać ziemniaki pokrojone w średnią kostkę i gotować do miękkości. Wyjąć warzywa wlać zakwas na żur i od czasu do czasu mieszając doprowadzić do wrzenia. Włożyć w całości białą kiełbasę i na wolnym ogniu mieszając gotować około 5-10 minut. Pod koniec gotowania dodać sporą ilość majeranku i doprawić do smaku. Zdjąć z ognia, wyjąć białą kiełbasę pokroić w plastry. Na każdy talerz dodajemy jajko ugotowane na twardo przekrojone na pół i kilka plastrów kiełbasy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować