Zupa szczawiowa

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapytasz mnie z czym mi się kojarzy wieś wiosną, odpowiem Ci, że z młodym szczawiem.Polecam zupę z tego przepisu, jest przepyszna.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - pęczek świeżego szczawiu: 200 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - seler: 150 gramów
    - marchewki: 2 sztuki
    - masło: 1 łyżka
    - mała pietruszka: 1 sztuka
    - cykoria: 1 sztuka
    - ziemniaki: 3 sztuki
    - oliwy: 1 łyżka
    - majeranek, świeży: 3 łyżki
    - kwaśnej, gęstej śmietany: 0.5 szklanki
    - pętko dobrej kiełbasy: 0.5 sztuki
    - jajka ugotowane na twardo: 3 sztuki
    - kasza jaglana: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę wlać do garnka, dodać masło i roztopić. Dodać pokrojoną cebulkę, chwilę poddusić, wsypać kaszę i po chwili dodać marchewkę, kiełbasę. Wlać wodę (ok 1,2-1,5 litra), połowę koperku i jeśli używamy innych warzyw (oprócz ziemniaków i szczawiu).
  • 2. Podgotować ok. 15 minut, dodać ziemniaki i trzymać na ogniu tak długo, aż warzywa będą miękkie (zajmie to ok. 20 minut).
    Doprawić solą, pieprzem, majerankiem). Wsypać koperek, dodać śmietanę (żeby zupa się nie zwarzyła, do miseczki ze śmietaną wlewam zupę, mieszam i dopiero wówczas dodaję do garnka - zupy ze śmietaną nie należy już gotować). Umyty i pokrojony szczaw dodaję dopiero pod koniec gotowania (ok. 10-15 minut przed końcem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować