Zupa szczawiowa

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Chyba każdy zna tą zieloną, lekko kwaskowatą i... pyszną zupę. W moim domu bywa bardzo często. W sezonie gotuję ją ze świeżego szczawiu, a poza - z gotowego ze słoiczków, którego zawsze mam ogromny zapas.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • mięso na wywar
    1/2-3/4 słoiczka szczawiu (*)
    5-6 ziemniaków
    1 marchewka (duża)
    1 pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    2 listki laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    3-4 łyżki śmietany 18%
    jajka gotowane na twardo (ilość wg gustu)
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego.

  • 2. Do garnka wrzucić pokrojone warzywa i całość gotować do miękkości.
    Na końcu dodać szczaw (około 5 minut przed końcem jej gotowania).
    Całość doprawić do smaku i zabielić śmietaną.
  • 3. Podawać z uprzednio ugotowanymi (na twardo) i pokrojonymi jajkami.

Porady

(*) Można użyć świeżego szczawiu - około 200g.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szczaw

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować