Pyszne i szybkie w przygotowaniu kluseczki serowe opiekane w maśle i bułce tartej posypane cukrem i cynamonem, idealne na obiad ciepłą kolację,dzieci je uwielbiają.
10 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
300 g białego sera
2 jajka
Szczypta soli
Cukier waniliowy
2 łyżki śmietany
3/4 szklanki mąki
Kluseczki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce rozgnieść widelcem ser dodaj jajka sól, cukier waniliowy, śmietanę i mąkę.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
W garnku zagotuj wodę, ciasto serowe wkładaj do wrzącej osolonej wody za pomocą łyżki, za każdym razem wkładaj łyżkę z ciastem do wody żeby ciasto lepiej odchodziło. Gotuj około 3 minuty od wypłynięcia.
Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej.
Na patelni rozgrzej masło dodaj bułkę tartą przesmaż na złoty kolor. Dodaj kluski i podsmaż je.
Podawaj na ciepło posypane cukrem i cynamonem.
Porady
Zamiast masła i bułki tartej, możesz przesmażyć śmietanę.
Komentarze