Zupa z pędami bambusa i pastą miso

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa w orientalnym stylu z kurczakiem, pędami bambusa, pastą miso i makaronem ryżowym.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kurczak, mięso z piersi lub udka bez kości - 300g
    Pędy bambusa plastry w puszce - 140g
    Marchew - 1 sztuka
    Cebula - 1 sztuka
    Papryka - 1 sztuka
    Kapusta - 1/4 małej główki
    Pieczarki - 150g
    Czosnek - 1 ząbek
    Liście limonki kafir - 4 sztuki
    Pasta miso - 2 łyżki
    Ostra papryczka suszona - 1-2 sztuka
    Pieprz do smaku
    Makaron ryżowy - 200g
    Sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa miso Zupa jarzynowa

Zupa z pędami bambusa i pastą miso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka i paprykę kroimy w paseczki, marchew w słupki, pieczarki w plastry. Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek na cienkie plasterki.
    Mięso i warzywa zalewamy wodą, dodajemy suszoną papryczkę i liście limonki kafir. Gotujemy na małym ogniu 20-25 minut od zawrzenia wody.

    W tym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron wykładamy do miseczek.

    Zupę zdejmujemy z ognia. Dodajemy pastę miso i mieszamy (pasta nie powinna się gotować). Przyprawiamy do smaku. Sól nie będzie konieczna, bo pasta jest bardzo słona.

    Gorącą zupą zalewamy makaron. Posypujemy sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Miso Bambus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować