Tahini-miso ramen

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ten wegetariański ramen to pełnia azjatyckich smaków i aromatów. Bulion z pieczonych warzyw, tare na bazie miso i tahini, marynowane tofu, jajko i warzywa - pyszna, konkretna zupa, która zachwyci każdego.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wywar z pieczonych warzyw:
    Marchew - 3szt
    Seler - 1/4 szt
    Pietruszka - 1szt
    Kapusta biała - 1/6 główki
    Por - 1szt
    Cebula - 2szt
    Czosnek - 1 główka
    Olej - 2 łyżki
    Grzyby suszone - 1 garść
    Liści limonki kafir - 5szt
    Ziele angielskie - 4szt
    Korzeń lubczyku suszony mielony - 1/2 łyżeczki
    Ostra papryczka (może być suszona) - 1 (mniej jeśli wolicie łagodniejszą zupę)

    Tare czyli esencja smaku:
    Pasta miso - 2 łyżki
    Tahini - 1 łyżka
    Olej sezamowy - 1 łyżka
    Cukier - 1/2 łyżeczki

    Dodatki:

    Tofu marynowane:
    Tofu naturalne - 200g
    Sos sojowy - 3 łyżki
    Olej sezamowy - 1 łyżka
    Kolendra mielona - 1 łyżeczka
    Kumin mielony - 1 łyżeczka

    Jajka marynowane:
    Jajka - 4szt
    Woda przegotowana, ostudzona - 100ml
    Sos sojowy - 100ml
    Mirin - 50ml (może być też słodkie wino)

    Pieczarki - 8szt
    Olej - 1 łyżeczka

    Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
    Makaron (u mnie wok noodles, ale może być ramen, udom lub ryżowy) - 160g
    Szczypiorek
    Sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ramen

Tahini-miso ramen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Część dodatków do ramenu musimy przygotować wcześniej.

    2 dni przed gotowaniem warto przygotować jajka marynowane.
    Jajka gotujemy na półmiękko (ja gotowałam 5 minut). Studzimy, obieramy. Zalewamy mieszanką wody, sosu sojowego i mirinu. Zostawiamy w zamkniętym pojemniku w lodówce na 2 dni. Wyciągamy z lodówki i zalewy na co najmniej godzinę przed podaniem, aby jajko nabrało temperatury pokojowej.

    Tofu marynujemy dzień przed gotowaniem.
    Mieszamy sos sojowy, olej sezamowy i przyprawy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy tofu pokrojone w kostkę. Wkładamy do lodówki na całą dobą. Warto kilka razy przemieszać, aby całe tofu się zamarynowało. Wyciągamy na co najmniej godzinę przed podaniem.
    Polecam przed podaniem przesmażyć tofu, już bez dodatku tłuszczu (wystarczy ten z marynaty), do zarumienienia z każdej strony.
  • Tahini-miso ramen 2. Wywar.
    Warzywa myjemy, kroimy. Czosnek pozostawiamy w całości. Warzywa mieszamy z olejem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut.
    Odkładamy jedną marchew (zostanie podana na talerzu). Pozostałe warzywa, wraz z grzybami, liśćmi limonki, papryczką, lubczykiem i zielem zalewamy wodą i gotujemy. Wywar powinien gotować się długo, najlepiej co najmniej 2 godziny. Ja gotowałam w szybkowarze przez godzinę.
  • 3. Odcedzamy wywar, warzywa nie będą nam już potrzebne. Jeśli lubicie suszone grzyby, można je zachować i podać na talerzu.
    Mieszamy miso, tahini, olej sezamowy i cukier. Pastę dodajemy do zupy porcjami, dokładnie mieszając. Powstanie dość mętny wywar. Gotujemy go jeszcze chwilę. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem.
  • 4. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
    Pieczarki kroimy w ćwiartki i smażymy na oleju.

    Na talerzu układamy makaron, kukurydzę, pieczarki, tofu, jajko, pokrojoną pieczoną marchewkę i ewentualnie suszone grzyby. Całość zalewamy gorącym wywarem. Górę posypujemy szczypiorkiem i sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miso Tahini Makaron Jajka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować