Zupa miso z grzybami shitake

  • wyświetlono: 2254 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zupa miso z grzybami shitake ma lekko słony smak z delikatnym akcentem grzybowym.

palinos

Składniki

8 grzybów shitake
1 litr buliony warzywnego
1 filiżanka wody
4 liście kapusty lub kapusty chińskiej pak choi
1 łyżka pasty shiro miso
100 g makaronu ryżowego nitki
sos sojowy do smaku
dymka i papryka do dekoracji zupy

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa miso z grzybami shitake

  • 1. Wodę, 1/2 bulionu, pokrojone grzyby shitake - gotować ok. 20 min. na wolnym ogniu.
    Gdy grzyby będą miękkie, dodać pozostały bulion i pokrojone na pół liście kapusty pekińskiej.
    Zupę zagotować i garnek zdjąć z ognia.
    Pastę miso przełożyć do miseczki, rozprowadzić z 2 łyżkami gorącej zupy, następnie dodać do zupy. Po dodaniu pasty miso zupę można podgrzewać, ale nie gotować. Zupę doprawić do smaku sosem sojowym.
    Makaron zalać wrzątkiem, pozostawić pod przykryciem kilka minut. Makaron odcedzić na sicie i przełożyć do miseczek.
    Następnie makaron zalać zupą, dodać grzyby shitake i kapustę pekińską.
    Miseczki z zupą udekorować dymką i paseczkami papryki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa rybna z grzybami

Dodane przez: AnetaJ

Zupa rybna z grzybami

Zupa rybna to danie dla osób lubiących...

Zupa koperkowa z grzybami

Dodane przez: ewaeu

Zupa koperkowa z grzybami

Świeże podgrzybki, makaron, koperek....

Zupa rybna z grzybami shiitake

Dodane przez: Gregorhspeed

Zupa rybna z grzybami shiitake

Nie dlatego, że piątek, ryba pojawiła...

Congee z tofu, miso i glonami

Dodane przez: Reniutka

Congee z tofu, miso i glonami

Congee z tofu, miso i glonami to...

Zupa chińska

Dodane przez: czarrna

Zupa chińska z grzybami mun

Rozgrzewająca i aromatyczna :)

Zupa ziemniaczana

Dodane przez: PolskaGotuje

Zupa ziemniaczana z grzybami

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE