Zupa miso z grzybami shitake ma lekko słony smak z delikatnym akcentem grzybowym.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
8 grzybów shitake
1 litr buliony warzywnego
1 filiżanka wody
4 liście kapusty lub kapusty chińskiej pak choi
1 łyżka pasty shiro miso
100 g makaronu ryżowego nitki
sos sojowy do smaku
dymka i papryka do dekoracji zupy
Zupa miso z grzybami shitake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę, 1/2 bulionu, pokrojone grzyby shitake - gotować ok. 20 min. na wolnym ogniu.
Gdy grzyby będą miękkie, dodać pozostały bulion i pokrojone na pół liście kapusty pekińskiej.
Zupę zagotować i garnek zdjąć z ognia.
Pastę miso przełożyć do miseczki, rozprowadzić z 2 łyżkami gorącej zupy, następnie dodać do zupy. Po dodaniu pasty miso zupę można podgrzewać, ale nie gotować. Zupę doprawić do smaku sosem sojowym.
Makaron zalać wrzątkiem, pozostawić pod przykryciem kilka minut. Makaron odcedzić na sicie i przełożyć do miseczek.
Następnie makaron zalać zupą, dodać grzyby shitake i kapustę pekińską.
Miseczki z zupą udekorować dymką i paseczkami papryki.
Komentarze