Pyszna zupa z brokułów o aksamitnej konsystencji z dodatkiem czipsów z szynki parmeńskiej oraz pestek słonecznika i dyni to wartościowe i sycące danie idealne na obiad lub ciepłą kolację.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1) 2 skrzydełka z kurczaka
2) 2 brokuły
3) 4 śmietankowe serki topione (4x100g)
4) marchewka
5) kawałek selera
6) pietruszka
7) cebula
8) por (biała część)
9) liść laurowy
10) ziele angielskie
11) sól, pieprz
12) kremowy serek kozi
13) kilka plastrów szynki parmeńskiej
14) kilka łyżek pestek dyni i słonecznika (do posypania)
Zupa krem z brokułów z chipsem z szynki parmeńskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka z kurczaka zalewamy zimną wodą (około 2 litry), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy marchewkę, pora, kawałek selera, cebulę i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Tak przygotowany wywar przecedzamy przez sitko.
2.Brokuła dzielimy na małe różyczki, wkładamy do gorącego wywaru (w razie potrzeby dodajemy trochę wody), dodajemy sól i pieprz i gotujemy około 5 minut, aż brokuł będzie miękki. Następnie dodajemy kawałki serka topionego i mieszamy aż się rozpuści. Na koniec zupę miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
3.W międzyczasie przygotowujemy chipsy z szynki parmeńskiej. Plasterki szynki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 5-7 minut aż szynka się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika szynkę zostawiamy do ostygnięcia.
4.Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
5.Tak przygotowaną zupę rozlewamy do miseczek. Do każdej porcji dodajemy łyżkę kremowego serka koziego oraz chips z szynki parmeńskiej i posypujemy uprażonymi pestkami dyni i słonecznika. Dodatkowo do zupy możemy podać grzanki.
Komentarze