Krem z brokułów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki, łodygę obieramy (twardsze części można odkroić nożem), kroimy w kostkę.
Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i kawałek selera, kroimy w kostkę. Cebulę w talarki.
Podduszamy na oliwie cebulę, kiedy się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki 4 ząbki czosnku, chwilę smażymy.
Dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy około 5 minut.
Dodajemy brokuła, podlewamy wywarem warzywnym lub drobiowym. Gotujemy niecałe 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą Dodajemy serek topiony i miksujemy na krem.
Bułkę na grzanki kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek (jeśli nie mamy czosnkowej, zwykłą z dodatkiem przeciśniętych przez praskę 2 ząbków czosnku. Rumienimy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 10 minut.
Zupę podajemy z grzankami lub jeśli nie mamy czasu ich przygotować pestkami dyni lub słonecznika.
Komentarze