KREM Z BROKUŁÓW

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Krem brokułowy to propozycja sycącej i kremowej zupy na danie główne lub podwieczorek, którą przygotujesz w 30 min.!

Zupa jest smaczna i przyjemnie chrupiąca dzięki grzankom lub ziarnom.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • świeży brokuł
    marchewka
    pietruszka
    2 ziemniaki
    kawałek selera
    cebula
    trójkąt serka śmietankowego
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
    oliwa z oliwek plus 2 ząbki czosnku do grzanek
    dwie bułki na grzanki
    opcjonalnie: pestki słonecznika lub dyni
    sól morska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z brokułów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki, łodygę obieramy (twardsze części można odkroić nożem), kroimy w kostkę.
    Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i kawałek selera, kroimy w kostkę. Cebulę w talarki.
    Podduszamy na oliwie cebulę, kiedy się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki 4 ząbki czosnku, chwilę smażymy.
    Dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy około 5 minut.
    Dodajemy brokuła, podlewamy wywarem warzywnym lub drobiowym. Gotujemy niecałe 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą Dodajemy serek topiony i miksujemy na krem.
    Bułkę na grzanki kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek (jeśli nie mamy czosnkowej, zwykłą z dodatkiem przeciśniętych przez praskę 2 ząbków czosnku. Rumienimy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 10 minut.
    Zupę podajemy z grzankami lub jeśli nie mamy czasu ich przygotować pestkami dyni lub słonecznika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować