Zupa grzybowa z maślaków

3.67 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna i aromatyczna zupa z maślaków z dodatkiem warzyw i ziemniaków.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 średnich maślaków
    1 cebula
    3 łyżki masła
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    6 ziemniaków
    0,5 szklanki śmietany
    Sól pieprz do smaku
    Natkę pietruszki
    Po gałązce selera, pora i lubczyku
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa z maślaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę.
    Cebulę obierz pokrój w pół plasterki.
    Ziemniaki obierz pokrój w kostkę.
    Marchewki, pietruszkę i selera obierz , opłucz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    W garnku rozgrzej masło dodaj cebulę i chwilę podsmaż dodaj maślaki, oraz warzywa starte na tarce, smaż około 20 minut, następnie podłej wodą, dodaj ziemniaki, pokrojoną natkę pietruszki, selera, pora i lubczyku dopraw solą i pieprzem gotuj około 20 minut. Na koniec dodaj śmietanę.

Porady

Zupę możesz ugotować ze świeżych maślaków lub mrożonych.Wierzch zupy możesz posypać natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować