Zupa grzybowa z podgrzybków

4.4 (211 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa ze świeżo zebranych grzybów jest najsmaczniejsza,a jej zapach i smak jest rewelacyjny.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 l gorącej wody lub bulionu.
    0,5 kg świeżych podgrzybków
    pół pora
    2 marchewki
    1 pietruszka-
    2 ziemniaki
    1 cebula
    0,5 selera korzeniowego
    - 1 cebula
    2 łyżki masła 82%
    1 liść laurowy
    - 2 ziarenka ziela angielskiego
    - sól i pieprz
    150 ml śmietany 30% + 1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.4 (211 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Zupa grzybowa z podgrzybków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gezyby 1. Grzyby oczyszczamy z zabrudzeń leśnych, płuczemy na sitku i osuszamy. kroimy w plasterki lub ćwiartki w zależności od wielkości grzybów.
  • grzyby 2. W garnku zagotuj 1,5 litra wody z 2 łyżeczkami soli.Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojone ziemniakami. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła ,wkładam obraną i posiekaną cebulę, oraz pokrojone grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem.Podsmażamy około 10 minut. i przekładamy do garnka.
  • włoszczyzna 3. Na patelni smażymy na maśle startą na tarce marchew, seler, pietruszkę oraz pokrojoną por. Wrzucamy do garnka.
  • zupa 4. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
    Gotujemy koło 30 minut na wolnym ogniu.
  • zupa 5. Na koniec zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąka.

Porady

zupa, zupa grzybowa, podgrzybki, grzyby,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować