Zupa grzybowa z podgrzybków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyszczamy z zabrudzeń leśnych, płuczemy na sitku i osuszamy. kroimy w plasterki lub ćwiartki w zależności od wielkości grzybów.
2.W garnku zagotuj 1,5 litra wody z 2 łyżeczkami soli.Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojone ziemniakami. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła ,wkładam obraną i posiekaną cebulę, oraz pokrojone grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem.Podsmażamy około 10 minut. i przekładamy do garnka.
3.Na patelni smażymy na maśle startą na tarce marchew, seler, pietruszkę oraz pokrojoną por. Wrzucamy do garnka.
4.Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy koło 30 minut na wolnym ogniu.
5.Na koniec zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąka.
Komentarze