Najprostsza zupa kalafiorowa

4.94 (150 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Szybka letnia zupa ze świeżych warzyw.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 mały kalafior
    2 małe marchewki (150 g)
    400 g młodych ziemniaków
    1 litr rosołu (może być z kostki)
    4 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżeczki masła
    0,5 szklanki śmietanki 12%
    sól
Wystaw ocenę:

4.94 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa kalafiorowa

Najprostsza zupa kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora oczyszczamy, płuczemy i kroimy na małe różyczki. Cieńsze łodygi drobno kroimy, grube, zdrewniałe odrzucamy. Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy w kostkę.
  • 2. Rosół zagotowujemy, wkładamy marchewkę, gotujemy 3 minuty pod przykryciem. Dodajemy ziemniaki, gotujemy kolejne 5 minut. Dorzucamy kalafiora, gotujemy 10 minut lub nieco dłużej, w zależności od pożądanej miękkości kalafiora.
  • 3. W międzyczasie roztapiamy w małym rondelku masło, wrzucamy koperek i dusimy, mieszając, aż zmięknie. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Śmietankę z koperkiem dokładamy do zupy, ewentualnie solimy do smaku i podajemy.

Porady

Można użyć śmietanki o większej zawartości tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować