Zupa buraczkowa

2.5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zupa buraczkowa to samo zdrowie. Z dodatkiem ziemniaków i warzyw. Możesz ją również podać z pajdą chleba.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 litry wody
    3 buraczki czerwone
    6 ziemniaków
    3 łyżki śmietany
    1 marchewka
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    Sól pieprz do smaku
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    Majeranek
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Botwinka

Zupa buraczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki, marchewkę, pietruszkę, selera obierz , opłucz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obierz opłucz i pokrój w kostkę. Wodę zagotuj w garnku dodaj starte warzywa, ziemniaki, masło i przyprawą gotuj około 30 minut. Na koniec dodaj śmietanę.
    Zupę podajemy z kleksem śmietany posypaną majerankiem.

Porady

Zupa możesz podać z jajkiem ugotowanym na twardo lub przesmażoną kiełbasą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować