Zupa buraczkowa

4.5 (191 ocen)

Czerwona, pyszna z buraków, które zawierają dużo pierwiastków mineralnych np. takich jak:żelazo, wapń, mangan, sód itd. Uwielbiam zupę z buraków a jeszcze bardziej ze śmietaną lub jogurtem.

Składniki:

  • - 4-5 ziemniaków
    - 1 długi duży burak
    - 1 duża marchew
    - 1 łyżka majeranku
    - 3-4 ziela angielskie
    - 1 łyżeczka soli
    - sól, pieprz do smaku
    - 1 łyżeczka vegety
    - 1 łyżka cukru
    - 1 kostka rosołowa
    - 2 piersi z kurczaka
    - 1 ząbek czosnku
    - woda ok.3-4 l.
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa buraczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, buraka, marchew obieramy. Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Piersi myjemy i kroimy w paski, dodajemy do zupy. Solimy ( 1 łyżeczka). Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy startego na tarce buraka, kostkę rosołową oraz pozostałe składniki. Gotujemy ok 10-15 min. Buraki nie musza długo gotować się, ponieważ szybko zmiękną po wyłączeniu zupy i nie straci zupa koloru.
    Jeżeli ktoś lubi można zabielić śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować