Żółta marynowana rzodkiew po koreańsku

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Żółta marynowana rzodkiew po koreańsku to niezastąpiony składnik rolek kimbab, kulek ryżowych a pokrojona w plastry świetnie sprawdza się jako przystawka, także do polskiego obiadu :-) Przygotowanie jej w domu jest proste i tanie! Przepis znajduje się w książce: "Pierogi z kimchi" Wiolety Błazuckiej, polecam!

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 białe rzodkwie
    300 ml wody
    300 ml octu ryżowego
    150 g drobnego cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka kurkumy
    5 ziarenek ziela angielskiego
    4 liścia laurowe
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Żółta marynowana rzodkiew po koreańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rzodkiew obrać, umyć i pokroić. Możemy pokroić ją wzdłuż, w paski o długości 1 centymetra, tak żeby idealnie pasowały do rolek kimbab lub w plastry o grubości około 3 milimetrów - wtedy świetnie sprawdzi się jako przystawka do wszystkich koreańskich potraw lub do polskiego obiadu. Do garnka wlać wodę i ocet, wsypać cukier, sól i kurkumę. Dodać kulki ziela angielskiego i liście laurowe. Całość dokładnie wymieszać. Następnie do zalewy dodać pokrojoną rzodkiew i doprowadzić zawartość garnka do wrzenia. Wyłączyć ogień i pozostawić do ostygnięcia. Rzodkiew przełożyć do pojemnika ceramicznego lub do słoika, przykryć zalewą, dzięki czemu dłużej zachowa świeżość. Przystawka dobrze smakuje już 24 godziny po przygotowaniu. Rzodkiew możemy przechowywać nawet do miesiąca w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała rzodkiew

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować