Marchewka jest słodko-kwaśna, lekko pikantna, a do jej przygotowania lepiej wykorzystać tarkę, na której uzyskamy długie cienkie nitki. Uwielbiam ją do obiadu albo jako dodatek do kanapki.
Marchewka po koreańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obrać, zetrzeć na tarce (średnie oczka), posolić, dosłodzić, polać octem i posypać chilli.
Czosnek posiekać. Olej rozgrzać w rondelku, wrzucić czosnek i chwilę smażyć, żeby olej nabrał zapachu. Gorącym olejem zalać marchewkę, wymieszać. Sałatkę przełożyć do szklanego naczynia, przykryć z wierzchu talerzykiem i obciążyć czymś ciężkim (postawiłam moździerz). Sałatkę wstawić do lodówki na 12-16 godzin, żeby smaki się przegryzły. Gotowa sałatkę przełożyć do słoików, zamknąć, przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Komentarze