Bardzo lubię aromatyczne i wyraziste w smaku sałatki. Szczególnie upodobałam sobie marchew po koreańsku, więc w takim klimacie smakowym przygotowuję także inne warzywa.
50 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 oczyszczone białe rzodkiewki (łącznie 820 g)
1 duże słodko – winne jabłko (200 g)
120 g obranego cebuloczosnku (czosnek askaloński) – może być cebula dymka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej mięty
100 g prażonych orzechów ziemnych
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Zalewa:
1/3 szklanki oliwy lub oleju
3 – 5 łyżek octu 10%
4 obrane, posiekane ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 łyżeczka czerwonej przyprawy curry w proszku
1 łyżeczka mielonych ziaren białej gorczycy
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonej kurkumy
1/3 łyżeczki mielonej chilli w płatkach
szczypta pieprzu białego mielonego
4 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
Biała rzodkiewka po koreańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rzodkiewkę i pozbawione gniazd nasiennych jabłko pokroić w małą kostkę, cebulę posiekać – składniki wymieszać w wysokim naczyniu.
2.Składniki przeznaczone na zalewę umieścić w garnku, wymieszać i zagotować. Gorącą zalewę wlać do rozdrobnionych składników, wymieszać i pozostawić pod przykryciem co najmniej przez 30 min.
3.Następnie dołożyć posiekaną zieleninę, orzechy i przyprawy do smaku – wymieszać.
Komentarze