REKLAMA

KOREAŃSKIE KIMCHI

wyświetlono: 48 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Koreańskie Kimchi to kiszona kapusta na ostro. Jest ona tradycyjnym daniem kuchni koreańskiej składające się z kiszonych warzyw. Jest bardzo zdrowe, ma dużo bakterii i kwasu mlekowego. Jest niskokaloryczne, ma dużo błonnika i witaminy C. Jest sałatką samą w sobie, ale jest także ważnym składnikiem wielu dań. Dodaje je się do pierogów, smażonego ryżu, do makaronu, do kulek ryżowych i wielu innych potraw. Zachęcam do przygotowania!

opublikowany: 05.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 3 godz.
  • Średni

Składniki:

  • 3 główki kapusty pekińskiej
    1 szklanka soli kamiennej niejodowanej
    1 szklanka papryki gochugaru (ja dałam pół szklanki)
    1/4 szklanki mąki z ryżu kleistego Chapssal garu - Sweet Rice Flour
    1 łyżka drobnego cukru
    1 szklanka wody
    1/2 szklanki sosu rybnego - u mnie 125 ml
    4 cebule
    1 główka czosnku
    2 gruszki (lub jabłka)
    1/2 białej rzodkwi
    kawałek imbiru (około 4 cm)
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. Szklanka - 250 ml

    Kapusty umyć i osuszyć. Każdą kapustę pokroić na sześć części. Następnie pokroić na 3 cm kawałki. Pokrojoną kapustę wrzucić do miski z zimną wodą i dokładnie ją opłukać. Przełożyć kapustę do czystej miski. Układać warstwami kapustę, solić każdą warstwę, dokładnie mieszać kapustę z solą i tak do końca. Chodzi o to, żeby sól dotarła do każdego kawałka kapusty. Tak przygotowaną kapustę odstawić na 2 godziny. Kapusta musi zmięknąć i zmniejszyć swoją objętość.
  • 2. W międzyczasie przygotować sos, który jest najważniejszą częścią kimchi. Na początku trzeba przygotować kleik z mąki z ryżu kleistego, który jest podstawą tego sosu. Szklankę wody wlać na patelnię, dodać łyżkę cukru, włączyć gaz i wsypać mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, tak żeby nie było grudek. Musi powstać gęsty kleik ryżowy. Przykryć kleik pokrywką i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 3. Teraz trzeba przygotować resztę sosu. Rzodkiew obrać, umyć i pokroić w cienkie paseczki. Gruszki (lub jabłka) umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać, oczyścić i przecisnąć przez praskę. Świeży imbir obrać i posiekać na mniejsze kawałki. Cebulę, czosnek i imbir wrzucić do blendera. Dodać papryczkę gochugaru - ja dałam pół szklanki. W oryginalnym przepisie jest 3/4 szklanki. Można dodać więcej, jeśli lubicie bardzo ostre potrawy. Wlać 125 ml sosu rybnego i wszystko zmiksować. Na koniec dodać zimny kleik ryżowy i jeszcze raz wszystko dokładnie zmiksować.
  • 4. Sos połączyć z startymi warzywami. Po dwóch godzinach wypłukać kapustę. Do miski nalać wodę i wrzucać kapustę. Dokładnie wypłukać z soli. Kapustę odsączyć na sitku. Ja płukałam pięć razy. Do wypłukanej i odsączonej kapusty dodać sos i wymieszać dokładnie rękami (radzę użyć rękawiczek).
  • koreańskie kimchi 5. Przygotować pojemniki ceramiczne lub słoiki - u mnie słoik 2 litrowy i słoik 1,75 ml. Przełożyć kapustę do słoików dokładnie dociskając każdą warstwę. Nie zapełniać słoika do samej góry, bo tak jak kapusta kiszona będzie się gromadzić woda. Słoiki zamknąć i odstawić do wstępnego ukiszenia w temperaturze pokojowej na 1-3 dni. Po tym czasie odstawić do lodówki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Agusiowe smakołyki IMG_20190613_095635

Pączki koreańskie

Zakręcone pączki w cukrowo-cynamonowej posypce.

kategoria: ciastka pączki opublikowany: 05.03.2019 | wyświetlono: 665 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Paulina Nosek IMG_20181227_123213_867

Domowe Kimchi

Doskonały dodatek do azjatyckich potraw. ;)

kategoria: Sałatki opublikowany: 20.04.2013 | wyświetlono: 410 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE