Kulki ryżowe - super przekąska do szkoły

3.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Super przekąska do szkoły czyli kulki ryżowe w trzech wersjach. Kolejny sprawdzony przepis z kuchni koreańskiej. Idealna przekąska dla dzieci, również fajna opcja do zabrania do pracy, szkoły, na piknik, na wycieczkę. Kulki ryżowe z powodzeniem zastąpią kanapki. Prosty, szybki i smaczny posiłek, polecam!

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wersja podstawowa:
    225 g suchego ryżu do sushi = 1 szklanka
    1 szklanka wody
    1,5 łyżki oleju sezamowego
    1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
    2 łyżki prażonego sezamu
    2 płaty alg kim lub nori + 2 płaty do obtoczenia kulek



    Wersja z tuńczykiem:
    225 g suchego ryżu do sushi = 1 szklanka
    1 szklanka wody
    1 puszka tuńczyka z puszki
    100 g żółtej marynowanej rzodkwi (może być kimchi lub ogórek kiszony)
    1,5 łyżki oleju sezamowego
    1 łyżka sosu sojowego jasnego
    1 łyżka prażonego sezamu
    2 płaty alg kim lub nori
    3 łyżki majonezu


    Wersja z warzywami:
    225 g suchego ryżu do sushi = 1 szklanka
    1 szklanka wody
    niewielki kawałek cukinii, marchewki i papryki
    pół pęczka szczypiorku
    1 łyżka oleju sezamowego
    3/4 łyżki sosu sojowego jasnego
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Kulki ryżowe - super przekąska do szkoły - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kulki ryżowe - super przekąska do szkoły 1. Ugotować ryż do sushi. Najlepiej użyć takiego ryżu, ponieważ ryż do kulek musi być kleisty. Ja stosuję proporcję 1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody. Na początku ryż płukać tak długo, aż woda będzie przezroczysta. Ryż gotować pod przykryciem na dużym ogniu, do momentu zagotowania się wody. Następnie zmniejszyć moc palnika (u mnie na 4) i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Zdjąć ryż z palnika i trzymać pod przykryciem do momentu, aż ryż się ostudzi. Można użyć innego ryżu, ale trzeba go ugotować tak, żeby był lepki. Trzeba go wtedy rozgotować, nie może być al dente.
  • 2. Wersja podstawowa: do miski dodać przestudzony ryż, olej sezamowy, sos sojowy jasny, prażony sezam. Jeśli macie zwykły sezam, wystarczy rozgrzać patelnię, wrzucić sezam i gotować na małym ogniu około 2 minut, ciągle mieszać, żeby się nie spalił. Musi się zrumienić. Algi nori również wrzucić na suchą patelnię dosłownie na chwilę i obrócić. Algi skurczą się i dzięki temu staną się chrupiące. Algi włożyć do woreczka i pokruszyć. Tak pokruszone algi dodać do ryżu i wymieszać z pozostałymi składnikami. Formować kulki i obtaczać w pokruszonych algach nori.
  • 3. Wersja z tuńczykiem: do miski dodać przestudzony ryż, olej sezamowy, sos sojowy jasny, prażony sezam. Żółtą marynowaną rzodkiew pokroić w drobną kostkę (kimchi czy ogórka kiszonego). Tuńczyka odcedzić z wody lub oleju. Do miski dodać rzodkiew, tuńczyka, uprażone i pokruszone algi, majonez i wszystko wymieszać. Formować kulki i gotowe.
  • 4. Wersja z warzywami: do miski dodać przestudzony ryż. Cukinię i marchewkę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i paprykę umyć, oczyścić i pokroić drobno. Na oleju podsmażyć pokrojone warzywa, tak około 3 minut. Do ryżu dodać warzywa, olej sezamowy, sos sojowy jasny i wszystko wymieszać. Formować kulki i gotowe.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Nori Czarny sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować