Ziołowa tarta z grzybami i kapustą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Tarta jest ciekawą odmianą na wigilijnym stole. Świetnie smakuje na ciepło z barszczykiem jak i na zimno

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na ciasto:
    35 dkg mąki
    2 żółtka
    20 dkg masła
    Łyżka zimnej wody
    Łyżka ziół prowansalskich
    2 płaskie łyżeczki soli (można dać mniej)
    Łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie :
    80 dkg kapusty kiszonej
    40 dkg pieczarek 1 duża cebula
    Sól, pieprz
    Olej do smażenia

    Oraz
    1 mała śmietana 18%
    2 duże jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarta na słono

Ziołowa tarta z grzybami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zarobić kruche ciasto. Rozwałkować na papierze do pieczenia okrąg nieco większy niż blaszka do tarty. Blaszkę wysmarować olejem. Wyłożyć ciasto do blaszki a nadmiar odciąć, ponownie rozwałkować i wykroić foremką gwiazdki. Ciasto podpiec 12 min w temp 180 stopni. Wyjąć i przestudzić. Na przestudzony spód wyłożyć farsz.
    Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać dwa razy. Zalać wodą dodać ziele angielskie oraz liście laurowe i gotować aż zmięknie. Następnie kapustę dobrze odcedzić i jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej kapustę warto pokroić.
    Na patelni rozgrzewany trochę oleju i przesmażamy posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy pokrojone niezbyt drobno pieczarki. Przesmażamy razem kilka minut i oddajemy kapustę. Całość wysmażamy razem około 15 minut często mieszając aby się nie przypaliła.
    Gotowy farsz wykładamy na podpieczony spód i zalewamy śmietaną rozbełtaną dobrze z dwoma jajkami i odrobiną soli. Na górze układamy wycięte gwiazdki. Całość pieczemy około 25 min w temperaturze 180 stopni.

Porady

W przepisie można użyć swoich ulubionych ziół

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować