Ziołowa tarta z grzybami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zarobić kruche ciasto. Rozwałkować na papierze do pieczenia okrąg nieco większy niż blaszka do tarty. Blaszkę wysmarować olejem. Wyłożyć ciasto do blaszki a nadmiar odciąć, ponownie rozwałkować i wykroić foremką gwiazdki. Ciasto podpiec 12 min w temp 180 stopni. Wyjąć i przestudzić. Na przestudzony spód wyłożyć farsz.
Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać dwa razy. Zalać wodą dodać ziele angielskie oraz liście laurowe i gotować aż zmięknie. Następnie kapustę dobrze odcedzić i jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej kapustę warto pokroić.
Na patelni rozgrzewany trochę oleju i przesmażamy posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy pokrojone niezbyt drobno pieczarki. Przesmażamy razem kilka minut i oddajemy kapustę. Całość wysmażamy razem około 15 minut często mieszając aby się nie przypaliła.
Gotowy farsz wykładamy na podpieczony spód i zalewamy śmietaną rozbełtaną dobrze z dwoma jajkami i odrobiną soli. Na górze układamy wycięte gwiazdki. Całość pieczemy około 25 min w temperaturze 180 stopni.
Komentarze