Krem do dekoracji
600 g miękkiego masła
250 g mleko słodzonego skondensowanego o smaku kakaowym
2 ciastka okrągłe na uszy
100g białej masy cukrowej na obklejenie uszu , zrobienie noska plus odrobina czarnej masy na oczka.
1.Do 5 jajek dokładamy ¾ szklanki cukru i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy przesiane mąki (1/2 szklanki mąki tortowej plus ½ szklanki mąki ziemniaczanej ) oraz łyżeczkę proszku i 2 łyżki kakao. Przesiane składniki dodajemy partiami do ubitych jajek i lekko mieszamy. Masę przelewamy do formy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 15-20 min w temp 180 stopni do suchego patyczka. W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt. Jeden biszkopt po przestudzeniu przekrawamy na pół.
Galaretkę malinową rozpuszczamy w szklance wrzącej wody. Do galaretki dodajemy szklankę mrożonych lub świeżych malin. Czekamy aż lekko stężeje przed wyłożeniem na tort.
Krem
Śmietanę z serkami mascarpone i cukrem pudrem ubijamy razem na gęsty krem.
Przełożenie. Na pierwszy biszkopt wykładamy 1/2 kremu. W drugim grubszym biszkopcie wykrawamy za pomocą niewielkiej miseczki pośrodku koło. Wycięty biszkopt układamy na pierwszej warstwie kremu a do środka wyciętego biszkopta wlewamy tężejącą galaretkę. Biszkopt z galaretką przykrywamy pozostałą częścią kremu i na górę układamy drugi cienki biszkopt. Wycięty kawałek biszkopta możemy zjeść :)
Tort schładzamy w lodówce min 2h. W tym czasie przygotowujemy krem do dekoracji i uszy misia. Okrągłe ciasteczka oklejamy z jednej strony białą masą cukrową. Masę do ciasteczek przyklejamy za pomocą lukru przygotowanego z cukru pudru i wody. Z białej masy formujemy również biały nosek. Z czarnej masy robimy oczka.
Ogrzane masło umieszczamy w misce miksera i miksujemy na puszysty prawie biały krem około 8-10 minut. Po tym czasie dodajemy partiami mleko skondensowane. PO dodaniu całego mleka krem miksujemy jeszcze 2-3 minuty jednak już na małych obrotach miksera aby odpowietrzyć.
Gotowy krem wkładamy na 15 minut do lodówki aby lekko zgęstniał ale nie za bardzo.
Cały tort smarujemy cienką warstwą kremu i wkładamy ponownie na chwilę do lodówki. W tym czasie cały pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do robienia trawy. Z lodówki wyciągamy tort i umieszczamy na nim uszy oraz nosek i oczka misia. Kremem dekorujemy cały tort. Wkładamy do lodówki aby całkowicie stężał.
Komentarze