Tort miś

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Misia można zrobić w ulubionym kolorze. Zarówno różowy jak brązowy wyglądają super. Zawsze robią furorę na dziecinnych imprezach. Wyglądają uroczo :)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tort miś

    Na biszkopt
    10 dużych jajek
    1 ½ szklanki cukru
    4 łyżki kakao
    Ok. szklanki mąki zwykłej
    Ok. szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Na krem
    400 ml śmietany kremówki
    2 serki mascarpone
    4 łyżki cukru pudru

    Galaretka
    1 galaretka malinowa
    1 szklanka malin (mogą być mrożone )

    Krem do dekoracji
    600 g miękkiego masła
    250 g mleko słodzonego skondensowanego o smaku kakaowym
    2 ciastka okrągłe na uszy
    100g białej masy cukrowej na obklejenie uszu , zrobienie noska plus odrobina czarnej masy na oczka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty

Tort miś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 5 jajek dokładamy ¾ szklanki cukru i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy przesiane mąki (1/2 szklanki mąki tortowej plus ½ szklanki mąki ziemniaczanej ) oraz łyżeczkę proszku i 2 łyżki kakao. Przesiane składniki dodajemy partiami do ubitych jajek i lekko mieszamy. Masę przelewamy do formy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 15-20 min w temp 180 stopni do suchego patyczka. W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt. Jeden biszkopt po przestudzeniu przekrawamy na pół.

    Galaretkę malinową rozpuszczamy w szklance wrzącej wody. Do galaretki dodajemy szklankę mrożonych lub świeżych malin. Czekamy aż lekko stężeje przed wyłożeniem na tort.

    Krem
    Śmietanę z serkami mascarpone i cukrem pudrem ubijamy razem na gęsty krem.

    Przełożenie. Na pierwszy biszkopt wykładamy 1/2 kremu. W drugim grubszym biszkopcie wykrawamy za pomocą niewielkiej miseczki pośrodku koło. Wycięty biszkopt układamy na pierwszej warstwie kremu a do środka wyciętego biszkopta wlewamy tężejącą galaretkę. Biszkopt z galaretką przykrywamy pozostałą częścią kremu i na górę układamy drugi cienki biszkopt. Wycięty kawałek biszkopta możemy zjeść :)

    Tort schładzamy w lodówce min 2h. W tym czasie przygotowujemy krem do dekoracji i uszy misia. Okrągłe ciasteczka oklejamy z jednej strony białą masą cukrową. Masę do ciasteczek przyklejamy za pomocą lukru przygotowanego z cukru pudru i wody. Z białej masy formujemy również biały nosek. Z czarnej masy robimy oczka.

    Ogrzane masło umieszczamy w misce miksera i miksujemy na puszysty prawie biały krem około 8-10 minut. Po tym czasie dodajemy partiami mleko skondensowane. PO dodaniu całego mleka krem miksujemy jeszcze 2-3 minuty jednak już na małych obrotach miksera aby odpowietrzyć.
    Gotowy krem wkładamy na 15 minut do lodówki aby lekko zgęstniał ale nie za bardzo.
    Cały tort smarujemy cienką warstwą kremu i wkładamy ponownie na chwilę do lodówki. W tym czasie cały pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do robienia trawy. Z lodówki wyciągamy tort i umieszczamy na nim uszy oraz nosek i oczka misia. Kremem dekorujemy cały tort. Wkładamy do lodówki aby całkowicie stężał.

Porady

Krem do dekoracji polecam zrobić tylko na maśle .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować