Tarta świąteczna z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto siekamy ze sobą i zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez godzinę w lodówce lub pół godziny w zamrażarce.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Kapustę odciskamy, grzyby odcedzamy, cebulę obieramy. Wszystko siekamy (najlepiej w rozdrabniaczu) i dodajemy utarte w moździerzu ziarna jałowca. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy farsz na małym ogniu, by się nie przypalił. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
Wracamy do ciasta. Wyjmujemy z lodówki, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i wałkujemy na grubość ok ½cm. Wykładamy formę, dziurkujemy widelcem spód i docinamy brzegi. Ciasto pokrywamy arkuszem papieru do pieczenia i wysypujemy coś, by je obciążyć- u mnie sprawdza się drobna fasolka. Podpiekamy w nagrzanym do 190⁰C piekarniku przez 15 minut. Wyciągamy i usuwamy papier z fasolką. Z pozostałego ciasta wycinamy małe gwiazdki.
Do farszu dodajemy roztrzepane jajko, dokładnie mieszamy i wykładamy na tartę. Na wierzchu układamy gwiazdki, pozostałe z reszty ciasta. Pieczemy kolejne 25 minut w temp. 180⁰C. Podajemy z filiżanką czerwonego barszczu.
Komentarze