Paluszki drożdżowe z serem

2.83 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Mięciutkie i chrupiące paluszki z serem. Idealne do barszczu czy na przekąskę. Uwielbiają je dzieci i dorośli

  • 1 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    400g mąki
    250 g masła lub margaryny
    250 g sera żółtego startego na grubych oczkach
    Szczypta soli
    1 jajko
    2 żółtka (białka zostawić do smarowania ciasta)
    1 łyżka śmietany
    50 g drożdży
Wystaw ocenę:

2.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Paluszki

Paluszki drożdżowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić razem z łyżką śmietany. Odstawić na kilka minut. Mąkę przesiać. Dodać masło lub margarynę , jajko, żółtka, połowę sera oraz drożdże, Całość siekać minimum 15 minut. Zostawić na jakiś czas i ponownie chwilę siekać a następnie całość zarobić. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt na kilka milimetrów grubości. Posmarować ciasto białkiem i posypać drugą połową sera. Przewałkować lekko wałkiem. Następnie ciasto kroimy na paluszki (wielkość wedle uznania pamiętając , że paluszki troszkę urosną ). Paluszki układamy delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając niewielkie odstępy między nimi. Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni. Z blachy zdejmujemy ostrożnie jeszcze ciepłe i układamy w kartoniku . Z podanej porcji wyjdzie 2 duże blachy paluszków. Paluszki możemy upiec nawet kilka dni przed imprezą i przechować je w suchym miejscu.

Porady

Długie siekanie składników jest bardzo ważne, jeśli tylko ciasto zarobimy paluszki nie będą takie puszyste i chrupiące

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gouda

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować