W naszym domu zimne nóżki gościły na stole od zawsze, ale ostatnio spotkałam się z ludźmi, którzy nie znają tej zakąski wiec postanowiłam przesłać ten przepis.
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
- 2 golonki: 2 sztuki
- świńskie kopytka: 2 sztuki
- ( sól, pieprz w ziarnkach, ziele angielskie, liście laurowe,: 1 szklanka
- Żelatyna: 1 łyżka
1.Wykonanie:
Golonki i świńskie kopytka myjemy wkładamy do garnka i zalewamy woda
tak, aby całe były zanurzone wsypujemy wszystkie przyprawy i zagotujemy
doprawiamy do smaku wywar i gotujemy Az mięso będzie bardzo miękkie.
Wykładamy mięso na miskę, gdy ostygnie obieramy z koście ( ja wybieram
tylko te chude kawałki mięsa)
Drobno kroimy mięso wkładamy do salaterki.
Wywar z ugotowanego mięsa przecedzamy gratujemy aż do wrzenia dodajemy
żelatyny i zalewamy mięso w salaterce odstawiamy do lodówki az się
wszystko stężeje.
Komentarze