Jest wspaniała, łatwa i zawsze wychodzi. Idealne ciacho do kawki.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
czwartek, 10 lutego 2022
Pyszna szarlotka z powidłami i budyniową pianką+FILM
Cześć, dziś chcę Was zaprosić na pyszną i bardzo łatwą szarlotkę z powidłami i budyniową pianką. Jest wspaniała, łatwa i zawsze wychodzi. Idealne ciacho do kawki. Zapraszam serdecznie.
Zapraszam Was też na film z jej przygotowaniem oraz na mój kanał Youtube :)
*Przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm
*szklanka 250ml*
SKŁADNIKI
CIASTO KRUCHE
-3 szklanki mąki pszennej tortowej
-4 żółtka (białka odkładamy do piany)
-2 łyżki śmietany 18 lub 12 %
-200g miękkiego masła lub margaryny
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
JABŁKA
-około 1,5 kg startych jabłek (należy odcisnąć z nich sok)
Pyszna szarlotka z powidłami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto, można też je wyrobić robotem z hakiem.
Dzielimy na dwie części 2/3 1/3
Mniejszą część dajemy do zamrażarki.
Większą wałkujemy i wykładamy nią blaszkę.
Ciasto smarujemy powidłami.
Starte na grubych oczkach jabłka dajemy do garnka i prażymy około 10 minut.
Na koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Całość studzimy żeby nie było gorące.
Przestudzone jabłka wykładamy na ciasto, wyrównujemy, posypujemy lekko bułką tartą.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy chwilę do jego częściowego rozpuszczenia. Na koniec dodajemy budyń i mieszamy lub miksujemy bardzo delikatnie.
Piankę wykładamy na jabłka, na koniec trzemy resztę ciasta.
Szarlotkę pieczemy około 40-45 minut na złoty kolor w temperaturze 170 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i gotowe :-) Wstawiamy do lodówki
Komentarze