Pyszna szarlotka z powidłami i budyniową pianką

3.29 (24 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest wspaniała, łatwa i zawsze wychodzi. Idealne ciacho do kawki.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • czwartek, 10 lutego 2022
    Pyszna szarlotka z powidłami i budyniową pianką+FILM
    Cześć, dziś chcę Was zaprosić na pyszną i bardzo łatwą szarlotkę z powidłami i budyniową pianką. Jest wspaniała, łatwa i zawsze wychodzi. Idealne ciacho do kawki. Zapraszam serdecznie.









    Zapraszam Was też na film z jej przygotowaniem oraz na mój kanał Youtube :)









    *Przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm

    *szklanka 250ml*



    SKŁADNIKI



    CIASTO KRUCHE

    -3 szklanki mąki pszennej tortowej

    -4 żółtka (białka odkładamy do piany)

    -2 łyżki śmietany 18 lub 12 %

    -200g miękkiego masła lub margaryny

    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    -0,5 szklanki cukru

    -1 cukier waniliowy



    JABŁKA

    -około 1,5 kg startych jabłek (należy odcisnąć z nich sok)

    -1 łyżka bułki tartej

    -1 galaretka cytrynowa



    PIANKA

    -4 białka

    -4 łyżki cukru

    -1 budyń waniliowy lub śmietankowy 40g bez cukru



    DODATKOWO

    -4-5 łyżek powideł śliwkowych

    -cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

3.29 (24 ocen)

Pyszna szarlotka z powidłami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

    Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto, można też je wyrobić robotem z hakiem.

    Dzielimy na dwie części 2/3 1/3

    Mniejszą część dajemy do zamrażarki.

    Większą wałkujemy i wykładamy nią blaszkę.

    Ciasto smarujemy powidłami.


    Starte na grubych oczkach jabłka dajemy do garnka i prażymy około 10 minut.

    Na koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Całość studzimy żeby nie było gorące.
    Przestudzone jabłka wykładamy na ciasto, wyrównujemy, posypujemy lekko bułką tartą.
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy chwilę do jego częściowego rozpuszczenia. Na koniec dodajemy budyń i mieszamy lub miksujemy bardzo delikatnie.
    Piankę wykładamy na jabłka, na koniec trzemy resztę ciasta.

    Szarlotkę pieczemy około 40-45 minut na złoty kolor w temperaturze 170 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.

    Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i gotowe :-) Wstawiamy do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować