Stefanka - domowa

  • wyświetlono: 1175 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Nie zapomniany smak – bardzo lubię to ciasto mogła bym je jeść bez końca.

  • 25 porcje
  • Łatwy

Składniki

- mąka typ 650: 3 szklanki
- cukier: 1 szklanka
- jaja: 2 sztuki
- śmietana kwaśna 18%: 2 łyżki
- miód sztuczny: 2 łyżki
- sodka: 1 łyżeczka
- margaryna kostka: 1 sztuka

- cukier: 20 dekagramów
- żółtka surowe: 2 sztuki
- kostka margaryny: 1 sztuka
- mleko: 2 szklanki
- kasza manna: 4 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Stefanka - domowa

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Wszystkie składniki razem zagnieść podzielić na trzy części upiec każdą z osobna na złoty kolor ( około 15 minut) ostudzić.
  • 2. Wykonanie masy:
    Z dwie szklanki mleka zagotować z 4 łyżkami kaszy manny i ostudzić.
    Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem dodać ostudzona mannę i przełożyć ciasto.
    Polać polewa – najlepiej smakuje następnego dnia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimakasza mannaWielkanocjajacukierwiosnamlekoboże narodzeniewalentynkikuchnia polskajesieńimprezyciasto_wielkanocnerosyjski_deserkostka margarynymargaryna kostkażółtka surowemąka typ 650miód sztucznyśmietana kwaśna 18sodka

Komentarze

Podobne przepisy

image-11aagg6

Dodane przez: paulaw

Stefanka Czekoladowa

ciasto nie jest słodkie

stefanka *)

Dodane przez: kasienka1987

miodownik -stefanka

mniam uwielbiam to ciasto , delikatne...

Stefanka z bakaliami

Dodane przez: joanna30

Stefanka kokosowa

Pyszne ciasto bez pieczenia. Bardzo...

Stefanka serowa

Dodane przez: JOANNA 55a

Stefanka serowa

bardzo smaczna i szybka w wykonaniu

image-1otqh8o

Dodane przez: monisia120788

Świąteczna Stefanka

Pyszne i szybkie ciacho bez pieczenia:)

image-1ife7dn

Dodane przez: anita176

stefanka migdałowa

szybkie ciasto bez pieczenia

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE