Stefanka - domowa

4.51 (196 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie zapomniany smak – bardzo lubię to ciasto mogła bym je jeść bez końca.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka typ 650: 3 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - jaja: 2 sztuki
    - śmietana kwaśna 18%: 2 łyżki
    - miód sztuczny: 2 łyżki
    - sodka: 1 łyżeczka
    - margaryna kostka: 1 sztuka

    - cukier: 20 dekagramów
    - żółtka surowe: 2 sztuki
    - kostka margaryny: 1 sztuka
    - mleko: 2 szklanki
    - kasza manna: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Stefanka - domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Wszystkie składniki razem zagnieść podzielić na trzy części upiec każdą z osobna na złoty kolor ( około 15 minut) ostudzić.
  • 2. Wykonanie masy:
    Z dwie szklanki mleka zagotować z 4 łyżkami kaszy manny i ostudzić.
    Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem dodać ostudzona mannę i przełożyć ciasto.
    Polać polewa – najlepiej smakuje następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Kasza manna Mleko Jajka Żółtko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować