Zimne nóżki

4.95 (158 ocen)

  • 6 godz. 40 min

Zimne nóżki :) dla innych galert albo studzienina. Zimne nóżki są tylko z nóg wieprzowych natomiast kurczak w galarecie to tymbaliki.

  • 6 godz. 40 min

Składniki:

  • 3 nogi wieprzowe
    1 golonka
    3 marchewki
    2 pietruszki
    kawałek selera
    opalona cebula
    główka czosnku
    3 ziela angielskie
    3 liście laurowy
    majeranek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.95 (158 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Zimne nóżki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zimne nóżki 1. Nóżki i golonkę myjemy, jeżeli istnieje taka potrzeba opalamy nad zapalonym palnikiem, nacinamy wzdłuż. Wkładamy do garnka zalewamy wodą do przykrycia mięsa. Zaczynamy gotować, po odszumowaniu dodajemy włoszczyznę, parę ząbków czosnku, ziele, liść, opalnoną cebulę. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 5 godzin, mięso musi być bardzo miękkie odpadające od kości. Po tym czasie wyjmujemy mięso, wywar przecedzamy przez sito.
  • 2. Mięso oddzielamy od kości i to jest najsmaczniejsza część programu, Pamiętam kiedy moja mama robiła nóżki nie mogłam się doczekać tego obierania i próbowania. Gdy mamy już oczyszczone mięso, drobniutko je kroimy i dodajemy do wywaru, przyprawiamy solą pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i roztartym majerankiem. Rozlewamy do salaterek, po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Pyszności.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować