1.Nóżki i golonkę myjemy, jeżeli istnieje taka potrzeba opalamy nad zapalonym palnikiem, nacinamy wzdłuż. Wkładamy do garnka zalewamy wodą do przykrycia mięsa. Zaczynamy gotować, po odszumowaniu dodajemy włoszczyznę, parę ząbków czosnku, ziele, liść, opalnoną cebulę. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 5 godzin, mięso musi być bardzo miękkie odpadające od kości. Po tym czasie wyjmujemy mięso, wywar przecedzamy przez sito.
2.Mięso oddzielamy od kości i to jest najsmaczniejsza część programu, Pamiętam kiedy moja mama robiła nóżki nie mogłam się doczekać tego obierania i próbowania. Gdy mamy już oczyszczone mięso, drobniutko je kroimy i dodajemy do wywaru, przyprawiamy solą pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i roztartym majerankiem. Rozlewamy do salaterek, po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Pyszności.
Komentarze