Bardzo smaczne i aromatyczne żeberka w sosie własnym z dodatkiem suszonego grzyba leśnego, takie żeberka świetnie pasują do klusek śląskich, ziemniaków czy kaszy. Ciemny sos powstaje z mięsa obsmażanego oraz suszonych grzybów.
1 godz. 10 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
700 g żeberek paski
duża cebula
2 łyżki smalcu
przyprawa do wieprzowiny
czosnek granulowany
4 grzyby suszone podgrzybka
3 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
mąką do obtoczenia
Żeberka w sosie własnym z suszonym grzybkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyć a następnie pokroić na mniejsze części, oprószyć w przyprawie do mięsa oraz czosnku granulowanym. Obtoczyć w mące z każdej strony.
2.Następnie w garnku rozpuścić smalec i przełożyć żeberka, podsmażyć na złoty kolor. Gdy mięso się zrumieni na złoty kolor dolać wody ok 3 szklanki, dodać grzyby suszone, liście laurowe, ziele angielskie, posiekaną cebulkę w drobną kosteczkę. Przykryć pokrywką i dusić żeberka do miękkości mięsa na wolnym ogniu ok 1 godziny.
3.Podczas duszenia sprawdzać stan wody gdyby było za mało dolać około pół szklanki. Sos od siebie robi się gęsty, a to za sprawą mięsa obtoczonego w mące.
Komentarze