Żeberka w sosie własnym z suszonym grzybkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne i aromatyczne żeberka w sosie własnym z dodatkiem suszonego grzyba leśnego, takie żeberka świetnie pasują do klusek śląskich, ziemniaków czy kaszy. Ciemny sos powstaje z mięsa obsmażanego oraz suszonych grzybów.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g żeberek paski
    duża cebula
    2 łyżki smalcu
    przyprawa do wieprzowiny
    czosnek granulowany
    4 grzyby suszone podgrzybka
    3 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    mąką do obtoczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Żeberka w sosie własnym z suszonym grzybkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć a następnie pokroić na mniejsze części, oprószyć w przyprawie do mięsa oraz czosnku granulowanym. Obtoczyć w mące z każdej strony.
  • 2. Następnie w garnku rozpuścić smalec i przełożyć żeberka, podsmażyć na złoty kolor. Gdy mięso się zrumieni na złoty kolor dolać wody ok 3 szklanki, dodać grzyby suszone, liście laurowe, ziele angielskie, posiekaną cebulkę w drobną kosteczkę. Przykryć pokrywką i dusić żeberka do miękkości mięsa na wolnym ogniu ok 1 godziny.
  • 3. Podczas duszenia sprawdzać stan wody gdyby było za mało dolać około pół szklanki. Sos od siebie robi się gęsty, a to za sprawą mięsa obtoczonego w mące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Suszone grzyby Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.83 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka duszone w gęstym sosie

To może cię zainteresować