Żeberka w sosie własnym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tradycyjne, babcine żeberka w sosie własnym wprost rozpływają się w ustach. Bez udziwnień i dodatkowych, zbędnych przypraw. Pachnące i kruchutkie mięso duszone w sosie własnym z dodatkiem cebuli idealne na zimowe rozgrzewające danie. Moje podałam z kopytkami i zasmażanymi buraczkami.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g żeberek w "pasku"
    2 duże cebule
    1 łyżka smalcu
    500 ml wrzątku
    czosnek niedźwiedzi
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na mniejsze porcje. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Mięso obsmażyć w garnku o grubym dnie bez dodatku tłuszczu, następnie dodać smalec i cebulę i smażyć aż cebula nabierze koloru. Żeberka zalać wrzątkiem, dodać sól, pieprz i czosnek granulowany. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Jeżeli lubicie gęste sosy, możecie zaciągnąć go mąką. Podawać z ziemniakami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować