Żeberka w sosie własnym

4.5 (184 ocen)

  • 60 min

Przepyszne , soczyste żeberka z cebulką duszone we własnym sosie.Podane z zasmażaną kapustą tworzą obiad , który zachwyci nie tylko panów!

  • 60 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    * żeberka - 800 g
    * cebula - 3 szt
    * olej - 125 ml
    * śmietana 18% - 1 łyżka
    * sól , pieprz , papryka , listek laurowy
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Żeberka w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Żeberka oczyszczamy i dzielimy na porcje.

    W gęsiarce ( lub dużej patelni ) rozgrzewamy olej , dodajemy żeberka i podsmażamy kilka minut z każdej strony.

    Pod koniec dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i chwilkę smażymy.

    Zalewamy 2 szkl. wody , dodajemy sól , pieprz , paprykę i listek laurowy.

    Na wolnym ogniu dusimy do miękkości ( ok. godziny ).

    Co jakiś czas przewracamy i w razie potrzeby podlewamy wodą.

    Pod koniec odlewamy do garnuszka trochę powstałego sosu , dodajemy śmietanę , dokładnie mieszamy i wlewamy z powrotem do gęsiarki.

    Doprawiamy do smaku i podajemy gorące!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.84 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka duszone w gęstym sosie

To może cię zainteresować