Bardzo smaczne żeberka duszone w sosie własnym, pachnące przyprawami wraz z pieczarkami, tego dania nauczyła mnie mama i jestem jej bardzo wdzięczna bo żeberka są przepyszne idealne jako drugie danie.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
kg żeberek
4 ząbki czosnku
1/2 pora
2 pieczarki
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
vegeta naturalna
łyżeczka mąki
Żeberka w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka myjemy i kroimy na małe porcje, przekładamy do garnka zalewamy odrobiną wody aż mięso puści swoje soki, dodajemy czosnek posiekany, pora pokrojonego oraz drobniutko pokrojone pieczarki, oraz ziele, listki laurowe oraz vegetę, podlewamy wodą aby mięso było zakryte i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
2.Na końcu gdy mięso będzie miękkie, mąkę mieszamy z odrobiną wody i zagęszczamy sos. Próbujemy w razie potrzeby doprawić.
Komentarze