Żeberka w sosie własnym

3 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

AAAAA! Takie żarło to ja mogę jeść codziennie! Od razu napiszę, że zdjęcie jest poglądowe :P Nie jadam tak małych porcji xD Oczywiście, do takich żeberek to 'śluski' mast hew do tego. A jak żeberka i kluski, to oczywiście : BU RA CZ KI

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek
    800 ml bulionu wołowego
    5 ząbków czosnku
    4 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
    1 pełna łyżka mąki pszennej
    150 ml zimnej wody
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

3 (5 ocen)

Zobacz również:

Gulasz

Żeberka w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka w sosie własnym 1. Mięso płuczemy, zalewamy bulionem wołowym. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny i zmniejszamy płomień. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 2 godziny.

    Mięso wyjmujemy, studzimy i oddzielamy mięso od kości.

    Wywar przecedzamy, wrzucamy z powrotem mięso i zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Gotujemy kilka minut.

    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować