Zapiekany ryż z jabłkami z polewą jogurtową

3.75 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ryż z jabłkami i mnóstwem cynamonu to pyszna i bardzo sycąca propozycja na podwieczorek lub słodki obiad. Całość posłodziłam miodem prawdziwym i oprószyłam mnóstwem pachnącego cynamonu. Wyszło pysznie.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag białego ryżu
    mleko
    woda
    szczypta soli
    miód do smaku
    2 łyżeczki masła 82 %
    cynamon mielony według uznania
    około 1 kg jabłek
    20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

3.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Ryż na słodko

Zapiekany ryż z jabłkami z polewą jogurtową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy mleko i wodę, w proporcji pół na pół. Wsypujemy ryż i sól. Następnie ryż gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Mieszamy często, a pod koniec gotowania cały czas, żeby nie przywarł do garnka. Do miękkiego ryżu dodajemy miód do smaku.
  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka, podlewamy małą ilością gorącej wody, dodajemy łyżeczkę masła i dusimy do miękkości. Do miękkich jabłek dodajemy miód do smaku.
  • 3. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wykładamy połowę ryżu, następnie jabłka, oprószamy cukrem waniliowym i cynamonem, nakładamy drugą połowę ryżu, a wierzch smarujemy jogurtem. Ryż zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
  • 4. Gotowy ryż kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Z tej receptury wychodzi 4 większe porcje lub 8 mniejszych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować