Ryż zapiekany z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż zapiekany z jabłkami
Składniki:
2 woreczki ryżu
1,5 szklanki mleka
1 kg jabłek
3 Łyżki masła
4 łyżki cukru
1 torebeczka cukru waniliowego lub cynamonowego
Wykonanie:
Mleko wlewamy do garnka, rozrywamy torebki z ryżem i wsypujemy to do mleka. Dodajemy 2 łyżki cukru, masło i cukier waniliowy. Całość gotujemy 10 minut, potem wyłączamy gaz, garnek przykrywamy i zostawiamy aż ryż wypije całe mleko.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Naczynie żaroodporne średniej wielkości smarujemy masłem. Wsypujemy połowę ryżu, na niego nakładamy jabłka, ponownie ryz. Na wierzch dajemy wiórki masła i posypujemy 2 łyżkami cukru.
Naczynie przykrywamy.
Pieczemy 40 minut w 190 St.
Podawać z śmietaną.
Komentarze