Zapiekany ryż z jabłkiem i budyniem

3.88 (8 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Deserek w postaci ryżu, prażonych jabłuszek z lekką nutą cynamonu i warstwy waniliowego budyniu - to klasyczne połączenie, które smakuje każdemu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • WARSTWA JABŁEK:

    4 jabłka
    1 łyżeczka cukru
    odrobina wody

    BUDYŃ:

    2 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka cukru

    PONADTO:

    1 woreczek białego ryżu
    cynamon
    masło do wysmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

3.88 (8 ocen)

Zobacz również:

Ryż na słodko

Zapiekany ryż z jabłkiem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie.
    Ugotowany ryż wyłożyć na dno wysmarowanej masłem formy do zapiekania, wyrównać.

    Jabłka obrać, podziellić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w plasterki.
    Do jabłek dodać cukier i odrobinę wody i podgotować kilka minut.
    Jabłka wyłożyć na warstwę ryżu, wyrównać.
    Posypać cynamonem.

    Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Gorącym budyniem zalać warstwę jabłek.
    Zapiec w 170 stopniach ok 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż do risotto Jabłka Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować