Ciasto marchewkowe z polewą jogurtową

4.44 (159 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Uwielbiam ciasto marchewkowe, za jego puszystość i lekko piernikowy posmak. W dodatku możemy przemycić w nim zdrową marchewkę. Jest wspaniałe. Aksamitna, jogurtowa polewa wykańcza całość i sprawia, że chce się sięgnąć po więcej :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    -5 jaj
    -1/2 szklanki cukru trzcinowego
    -1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    -1 łyżka cukru cynamonowego
    -2,5 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi
    -2,5 szklanki mąki tortowej
    -1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego
    -2 łyżki cynamonu
    -2 łyżki drobniutko posiekanych orzechów włoskich
    -1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Polewa:
    -150 g gęstego jogurtu naturalnego
    -3 łyżki cukru pudru
    -1 łyżeczka żelatyny
    -6 łyżeczek gorącej wody
    -2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.44 (159 ocen)

Ciasto marchewkowe z polewą jogurtową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka ucieramy mikserem z cukrem z wanilią i cynamonowym. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy, dodajemy cynamon i olej. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy orzechy i marchew, dokładnie, lecz delikatnie mieszamy.

    2. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 55-60 minut do suchego patyczka. Studzimy.

    3. Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę: Jogurt mieszamy dokładnie z cukrem pudrem na gładką masę bez grudek. Stopniowo, ciągle miksując dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Dokładnie mieszamy. Polewę rozprowadzamy po cieście i posypujemy orzechami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować