Uwielbiam ciasto marchewkowe, za jego puszystość i lekko piernikowy posmak. W dodatku możemy przemycić w nim zdrową marchewkę. Jest wspaniałe. Aksamitna, jogurtowa polewa wykańcza całość i sprawia, że chce się sięgnąć po więcej :)
Ciasto marchewkowe z polewą jogurtową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajka ucieramy mikserem z cukrem z wanilią i cynamonowym. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy, dodajemy cynamon i olej. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy orzechy i marchew, dokładnie, lecz delikatnie mieszamy.
2. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 55-60 minut do suchego patyczka. Studzimy.
3. Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę: Jogurt mieszamy dokładnie z cukrem pudrem na gładką masę bez grudek. Stopniowo, ciągle miksując dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Dokładnie mieszamy. Polewę rozprowadzamy po cieście i posypujemy orzechami. Smacznego!
Komentarze