Zapiekany ryż z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na zapiekany ryż z jabłkami. To propozycja na słodki obiad, kolację lub deser. Wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ryż :
    100 g ryżu
    1 szkl wody
    1/2 szkl wody
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru pudru
    Na masę jabłkową :
    3 duże jabłka (u mnie reneta)
    100 ml wody
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/3 łyżeczki cynamonu
    sok z cytryny
    Pozostałe składniki :
    200 g kwaśnej śmietany 18 %
    1 opakowanie cukru waniliowego
    forma do zapiekania
    masło do wysmarowania formy
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Dania główne

Zapiekany ryż z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wsypujemy do gotującej się wody z mlekiem i gotujemy przez 15 - 20 minut, dodajemy masło, cukier puder i mieszamy. Garnek przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
    Jabłka myjemy i obieramy, kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do drugiego garnka, wlewamy wodę, gotujemy przez około 10 minut, doprawiamy do smaku cynamonem i cukrem waniliowym.
    Formę do zapiekania smarujemy masłem i wkładamy połowę ryżu, lekko dociskamy. Na ryż wykładamy masę jabłkową i dociskamy do ryżu. Na jabłka wkładamy resztę ryżu i lekko dociskamy. Na ryż przekładamy śmietanę wymieszaną z cukrem waniliowym i rozsmarowujemy.
    Formę żaroodporną wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia.
    Przed podaniem posypujemy cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować