Zapiekanka z gotowanych ziemniaków z nietypowym dodatkiem – słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Pożywne i aromatyczne danie, które można zaserwować na ciepło lub na zimno, na obiad, bądź też kolację.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
900 g obranych, gotowanych ziemniaków (mogą być ziemniaki pozostałe z obiadu)
300 g słodkich czerwonych pomidorów koktajlowych
150 g obranej czerwonej cebuli
1 kopiasta łyżka posiekanego lubczyku
1 łyżka posiekanej szałwii
3 jajka
2 łyżki kaszy kukurydzianej (nie błyskawicznej)
1 kopiasta łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – gałki muszkatołowej, nasion kozieradki, kurkumy
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej do natłuszczenia formy
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki rozdrobnić w małą kostkę za pomocą sitka do jajek, po czym przełożyć do miski. Dodać pokrojone na połówki pomidory, posiekaną cebulę oraz świeże zioła. Wsypać majeranek, przyprawy korzenne oraz przyprawy do smaku. Następnie wbić jajka i wsypać mąkę. Całość dokładnie wymieszać.
2.Masę przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania. Piec bez przykrycia 40 min w temp. 180°C. Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze