Zapiekanka ziemniaczana z wkładką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapiekanka z ziemniaków doprawionych w orientalnym stylu, z niespodzianką w środku. Wkładka zapiekanki w wiosenno – letnim wydaniu – zeszklone na oliwie kwiaty mniszka, czosnek i groszek, wymieszane z jajkiem na twardo i świeżą zieleniną. Pychotka – polecam!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa ziemniaczana:
    1 kg gotowanych, gniecionych ziemniaków (np. pozostałe z obiadu)
    200 g śmietany 18%
    3 jajka
    1 łyżeczka kminku całego
    1 kopiasta łyżeczka curry w proszku
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – imbiru, gałki muszkatołowej
    szczypta chilli w proszku
    sól do smaku

    Wkładka:
    1 puszka groszku konserwowego (240 g bez zalewy)
    ½ szklanki kwiatów mniszka lekarskiego
    2 – 3 ząbki czosnku
    po 1 kopiastej łyżce posiekanych świeżych ziół – lubczyku, szczypiorku
    5 jajek ugotowanych na twardo
    2 łyżki oliwy lub oleju
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku

    Dodatkowo:
    oliwa lub olej do natłuszczenia formy do zapiekania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka ziemniaczana z wkładką 1. Przygotować wkładkę - w garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać obrany i posiekany czosnek oraz kwiaty mniszka. Smażyć, aż czosnek będzie szklisty. Dodać osączony groszek i smażyć jeszcze 1 – 2 min, mieszając. Wystudzić.
  • Zapiekanka ziemniaczana z wkładką 2. Następnie dołożyć obrane ze skorupek i pokrojone w małą kostkę jajka, wsypać zieleninę i przyprawy do smaku – wymieszać.
  • Zapiekanka ziemniaczana z wkładką 3. Ziemniaki, śmietanę i jajka pognieść tłuczkiem na jednolitą masę. Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać.
  • Zapiekanka ziemniaczana z wkładką 4. Połowę masy przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania, wyrównując wierzch.
  • Zapiekanka ziemniaczana z wkładką 5. Równomiernie nałożyć przygotowaną wkładkę.
  • Zapiekanka ziemniaczana z wkładką 6. Całość przykryć pozostałą ilością masy ziemniaczanej, także wyrównując wierzch.
  • Zapiekanka ziemniaczana z wkładką 7. Zapiekać bez przykrycia 40 min (180 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno.

Porady

Zapiekanka smakuje np. z kwaśną śmietaną lub ketchupem, a także podana bez dodatków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować