Warzywna zapiekanka z kuskusem

0 (0 ocen)

Zapiekanka, która potwierdza, że nawet bezmięsne danie może być pożywne i smaczne, a przy tym zdrowe. Zapiekanka z kalarepy, marchewki, selera korzeniowego i pora z dodatkiem kaszy kuskus i aromatycznych przypraw. Polecam!

Składniki:

  • 3 większe kalarepy (łącznie 600 g)
    1 duża marchewka (250 g)
    ¼ większego selera (100 g)
    12 cm – owy kawałek pora (100 g)
    3 łyżki posiekanej bazylii
    ½ szklanki suchej kaszy kuskus
    4 duże jajka
    1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki mielonej kurkumy
    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    oliwa lub olej do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Zapiekanki Jajko Przystawki

Warzywna zapiekanka z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywna zapiekanka z kuskusem 1. Kaszę przygotować wg instrukcji na opakowaniu, po czym lekko wystudzić.
    Kalarepę, marchewkę i seler obrać, a następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Pora posiekać. Warzywa przełożyć do miski.
  • Warzywna zapiekanka z kuskusem 2. Dodać bazylię, przygotowaną kaszę, wsypać kozieradkę, kolendrę, kurkumę i cynamon, wbić jajka i całość wymieszać. Masę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • Warzywna zapiekanka z kuskusem 3. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić, po czym umieścić w nim masę z warzyw i kaszy.
  • Warzywna zapiekanka z kuskusem 4. Piec bez przykrycia ok. 35 min (200 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować