Zapiekanka, która potwierdza, że nawet bezmięsne danie może być pożywne i smaczne, a przy tym zdrowe. Zapiekanka z kalarepy, marchewki, selera korzeniowego i pora z dodatkiem kaszy kuskus i aromatycznych przypraw. Polecam!
Składniki:
3 większe kalarepy (łącznie 600 g)
1 duża marchewka (250 g)
¼ większego selera (100 g)
12 cm – owy kawałek pora (100 g)
3 łyżki posiekanej bazylii
½ szklanki suchej kaszy kuskus
4 duże jajka
1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki mielonego cynamonu
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
oliwa lub olej do formy
Warzywna zapiekanka z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przygotować wg instrukcji na opakowaniu, po czym lekko wystudzić.
Kalarepę, marchewkę i seler obrać, a następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Pora posiekać. Warzywa przełożyć do miski.
2.Dodać bazylię, przygotowaną kaszę, wsypać kozieradkę, kolendrę, kurkumę i cynamon, wbić jajka i całość wymieszać. Masę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
3.Naczynie żaroodporne lekko natłuścić, po czym umieścić w nim masę z warzyw i kaszy.
4.Piec bez przykrycia ok. 35 min (200 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze