Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, szczawiem, serkiem wiejskim i sezamem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Prosta i pożywna, a przy tym bardzo smaczna zapiekanka z gotowanych ziemniaków, duszonych pieczarek z dodatkiem szczawiu oraz ziarnistego serka wiejskiego i prażonych nasion sezamu.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 1 kg obranych, gotowanych ziemniaków (mogą być pozostałe z obiadu)
    500 g pieczarek
    90 g szczawiu
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej bazylii
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki prażonych nasion sezamu białego
    2 łyżki oliwy lub oleju + do natłuszczenia formy
    3 jajka
    500 g serka wiejskiego 5% tłuszczu
    1/3 szklanki wody
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
    ¼ łyżeczki mielonego imbiru
    szczypta chilli w proszku
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Przystawki

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, szczawiem, serkiem wiejskim i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, szczawiem, serkiem wiejskim i sezamem 1. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy/oleju, dodać oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki, posiekany szczaw, obrany i posiekany czosnek oraz wsypać przyprawy – słodką paprykę, owoce kolendry, gałkę muszkatołową, nasiona kozieradki, cynamon, imbir, chilli. Smażyć 1 – 2 min, mieszając. Następnie wlać sos sojowy i wodę i dusić na większym ogniu 15 – 20 min (płyn powinien w tym czasie odparować). Duszonkę wystudzić.
    Ziemniaki pokroić w małą kostkę (np. za pomocą sitka do rozdrabniania jaj) i przełożyć do miski. Wbić jajka, dodać serek i dokładnie wymieszać. Dołożyć duszone składniki, posiekane zioła oraz wsypać sezam – wymieszać. Na końcu masę doprawić do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz wymieszać.
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, szczawiem, serkiem wiejskim i sezamem 2. Formę do zapiekania natłuścić i wypełnić przygotowaną masą, wyrównując wierzch.
    Piec bez przykrycia ok. 50 min (200 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno.

Porady

Zapiekanka świetnie smakuje z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować