Pasztet jajeczny z serkiem wiejskim i kukurydzą

0 (0 ocen)

Pożywny pasztet dla jaroszy i nie tylko. Efektowny i ładnie się prezentuje. Może śmiało stanowić propozycję potrawy na wielkanocny stół.

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
    4 jajka świeże
    2 opakowania serka wiejskiego 5% tłuszczu (2 x 200 g)
    1 puszka kukurydzy konserwowej (220 g bez zalewy)
    4 duże ząbki czosnku
    2/3 szklanki mąki kukurydzianej
    po 1 łyżeczce suszonych ziół – oregano, estragonu
    po 1 łyżeczce mielonych przypraw – owoców kolendry, kurkumy
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pasztet jajeczny z serkiem wiejskim i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet jajeczny z serkiem wiejskim i kukurydzą 1. Jajka zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, dodać serek, osączoną kukurydzę oraz obrany i starty na drobnych oczkach tarki jarzynowej czosnek. Wsypać oregano, estragon, owoce kolendry, kurkumę, imbir i chilli – wymieszać. Następnie wbić jajka i wsypać mąkę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • Pasztet jajeczny z serkiem wiejskim i kukurydzą 2. Masę przełożyć do okrągłej formy (średnica 23 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Pasztet jajeczny z serkiem wiejskim i kukurydzą 3. Piec 60 min (180 st. C). Kroić po wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.89 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pasztet jajeczny

4.89 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pasztet jajeczny

ilka Świetny do chleba nie tylko na Święta.

To może cię zainteresować