Nietypowa babka drożdżowa w wersji wytrawnej. Główną rolę w potrawie odgrywają ziemniaki, które idealnie smakowo komponują się z marchewką oraz żółtym serem. Całość uzupełniają aromatyczne zioła i przyprawy.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
850 g obranych ziemniaków
350 g obranej marchewki
150 g obranej białej cebuli
3 ząbki czosnku
300 g żółtego sera
4 jajka
50 g świeżych drożdży
2 łyżki ciepłego mleka
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki suszonej czubrycy
2 łyżeczki całych ziaren kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka całych owoców kolendry
1 kopiasta łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej do natłuszczenia formy
Drożdżowa babka ziemniaczana z marchewką i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem i odrobiną mąki - mieszankę pozostawić na ok. 30 min w ciepłym miejscu.
Kumin oraz owoce kolendry uprażyć w suchym rondelku, po czym utrzeć w moździerzu.
Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i odcisnąć płyn. W podobny sposób rozdrobnić marchewkę i żółty ser. Cebulę i obrany czosnek posiekać. Warzywa i ser przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Wbić jajka, dodać wyrośnięte drożdże - ponownie wymieszać.
2.Wsypać mąkę, czubrycę, prażone korzenie, słodką paprykę i przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszać i przełoży do natłuszczonego naczynia do zapiekania (formy nie napełniać po brzegi, ponieważ w trakcie pieczenia masa wyrośnie).
Piec bez przykrycia 50 min w temp. 200°C. Babkę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Komentarze