Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą,cebulą,serem i kukurydzą

4.75 (8 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Takie danie jest idealne dla osób, które nie lubią codziennie stać przy garach :) Zapiekanka starczy na 2 dni ,a dzieci bardzo ją lubią.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    300 g kiełbasy
    2 cebule
    łyżka masła
    200 ml bulionu
    250 ml słodkiej śmietanki 12%
    2 jajka
    2 garście sera żółtego
    łyżka tymianku
    odrobina oleju
    sól i pieprz
    puszka kukurydzy
Wystaw ocenę:

4.75 (8 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą,cebulą,serem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i obgotowujemy na półtwardo,następnie odcedzamy, studzimy i kroimy w plasterki. Wykładamy ziemniakami na wysmarowaną masłem foremkę.
    Kiełbasę kroimy w plasterki, a cebule w pióra - podsmażamy na odrobinie oleju do zrumienienia, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na warstwę ziemniaków.Kukurydzę odcedzamy i sypiemy na ziemniaki.
    Całość podlewamy bulionem. Śmietankę mieszamy z dwoma jajkami do dokładnego połączenia, zalewamy nią ziemniaki tak, aby wszystkie je pokryła. Następnie posypujemy wierzch zapiekanki startym serem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160 stopniach w piekarniku nastawionym góra dół przez 30 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 10 minut, aby zapiekanka się z wierzchu zrumieniła.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować