Gotowany sernik z masą kajmakową

5 (6 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Delikatny i kremowy sernik świąteczny.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa:
    1,5kg twarogu
    5 jajek
    80 ml mleka
    80g budyniu waniliowego
    200g mleka skondensowanego słodzonego
    150g masła
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    kruszonka na spód :
    100g mąki pszennej
    80 g mąki krupczatki
    20g kakao
    130g masła
    40 g cukru pudru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    wierzch:
    300g masy kajmakowej
    100g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Gotowany sernik z masą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na spód:
    Mąki zmieszać ze sobą,dodać cukier puder,kakao,proszek do pieczenia i masło o temperaturze pokojowej.Następnie połączyć ze sobą wszystkie składniki.Ciasto wykładamy na blaszkę do pieczenia wysmarowaną masłem. Spód wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut.
    Masa:
    Do garnka wrzucamy masło i czekamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy twaróg zmielony na maszynce do mięsa i podgrzewamy chwilę. Dodajemy jajka i dokładnie wszystko łączymy. Następnie dodajemy mleko skondensowane słodzone i cukier waniliowy i mieszamy. Budyń mieszamy szybko z zimnym mlekiem i dodajemy do masy serowej. Podgrzewamy 5 minut cały czas mieszając.
    Masę serową przekładamy na upieczony spód. Wyrównujemy i odstawiamy na 10 godzin. Po 10 godzinach smarujemy masą kajmakową. Orzechy siekamy i posypujemy nimi ciasto. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować